Főmenü

Szavazás

Milyen az új honlap?:

www.notebook.hu
 

Múlt, jelen, jövő: Angóra nyulak tartása és minden, amit a gyapjának feldolgozásáról tudni kell - MNVH/F/1141

 

 

Múlt, jelen, jövő: Angóra nyulak tartása és minden,

amit a gyapjának feldolgozásáról tudni kell

MNVH/F/1141

 

A Dél-alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesülete 2015. június 1-én tartotta Szatymazon (Csongrád megye) a Múlt, jelen, jövő: Angóra nyulak tartása és minden, amit a gyapjának feldolgozásáról tudni kell c. konferenciáját. A rendezvénynek a Dankó Pista Művelődési Ház (6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42.) adott otthont.

 

     

 

A rendezvény célja: Célunk, hogy az angóra nyúl és a fonás mesterségének bemutatásán és népszerűsítésén keresztül a vidéki lakosságot arra ösztönözzük, hogy merjenek kevésbé ismert fajták, és különösen ennek az állatnak a tenyésztésébe kezdeni, hiszen csak vállalkozó szellemű, innovatív megoldások biztosíthatják a falusi és tanyasi életmód megerősödését és fellendülését. A szociális szövetkezetek és a társadalmi vállalkozások jó lehetőséget kínálnak a gazdáknak arra, hogy a fenntartható életmódot, megélhetési lehetőséget, illetve munkahelyeket teremtsenek a térségükben, ezáltal fokozzák a vidék versenyképességét.

A rendezvény célcsoportjai: Jelen projektünk közvetett célcsoportját a dél-alföldi családi gazdaságok, mezőgazdasági vállalkozások, őstermelők, helyi lakosok, ill. a vidékfejlesztés szolgálatában álló civil szervezetek munkatársai képezik. Őket leghatékonyabban a teleházak és IKSZT-k révén tudjuk elérni, ugyanis ezek az intézmények a fejlődő vidék információs csomópontjai. Rajtuk keresztül a vidék számos szereplőjével meg tudjuk ismertetni az angóra nyúl sajátosságait, illetve feleleveníthetjük a fonás hagyományát.

 

     

 

Fontos megjegyezni, hogy a résztvevő nyúltenyésztőknek a konferenciának köszönhetően lehetősége van belépni a Magyar Nyúltenyésztők Országos Egyesületébe. Ezenkívül zárt Facebook csoport is alakult Angóra nyuszik néven: ITT.

 

A konferencia programja:

8.30-9.00 Regisztráció

9.00-9.10 Köszöntő és megnyitó – Barna Károly, Szatymaz Község polgármestere és Takács Ágnes, DTE irodavezető (Videó)

9.10-9.45 Az angóra nyúl tenyésztés jelentősége, a fajta biológiai sajátosságai, szaporításuk - Bodnár Károly; Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar (PPT, Videó)

9.45-10.20 Az angóra nyulak optimális takarmányozása és ennek fontossága - Dr. Hullár István; Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar (PPT, Videó)

10.20-10.40 Angóra nyulak tartása a gyakorlatban, fotókkal - Zsom Laura Lyn, tolmács: Tóthné Kalapács Réka (PPT, Videó)

10.40-11.10 Az angóra gyapjú termelés, minősítése, előnyei-hátrányai más állatok gyapjához képest - Bodnár Károly; Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar (PPT, Videó)

11.10-11.20 Kávészünet

11.20-11.40 Magyar Nyúltenyésztők Országos Egyesülete bemutatkozása, Angóra Nyúl Tenyésztők Fajtaklub létrehozásának lehetőségei - Király Attila, elnök (Videó)

11.40-12.10 Szociális szövetkezet működése és jogi szabályozása – Dr. Forczek Erika, ügyvéd (Videó)

12.10-12.25 A borospatakai kutatás eredményei – Takács Ágnes (Videó)

12.25-12.40 A gyapjú feldolgozásának lépései, fotóriport fonótáborainkról – Dimény Orsolya (Videó)

12.40-13.00 A jó minőségű élővíz szerepe az állattartásban – Nacsa Mihály, Reneval Kft. (Videó)

13.00-14.00 Ebéd

14.00-17.00 Angóra nyúl bemutató és a fonás alapjainak bemutatása rokkán és kézi orsón, a résztvevők általi kipróbálásuk (Videó)

 

Összes videó egy lejátszási listában: ITT

További fotók: ITT

A Szó-Tér Egyesület riportja a TiszapART Tv-nek: ITT

 

„A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló intézkedések Irányító Hatóságának jóváhagyásával készült.”

CsatolmányMéret
MNVH_DTE_Angora_konf_plakat.jpg2.11 MB
DTE_MNVH_Felhivas.pdf518.88 KB
Konferencia_osszefoglalo_MNVH_F_1141.pdf505.45 KB