Főmenü

Szavazás

Milyen az új honlap?:

www.notebook.hu
 

Szöszmötölő - NTP-MKÖ-15-0104

 

A projekt során 18 jó kézügyességű és nagyon motivált gyerek és fiatal tehetséggondozását láttuk el a 2015/2016-os tanév második félében. A 15 alkalmas szakkör sorozat folyamán a résztvevők elsajátíthattak három különböző kézműves technikát: fonás orsón és rokkán, kötés, nemezelés. A szakköröket kiegészítettük tanulmányúttal, kiállítás látogatással és hagyományőrző táborral is, amelyeknek célja az volt, hogy bővítsék a résztvevők látókörét, ismereteit.

 

 

További fényképek: ITT

 

A szakkörök 2016. február 2-án indultak el, 18 gyermek részvételével. Az első alkalommal megismertettük a résztvevőket a különböző háziállatok bundájának, a második szakkörön a gyapjú festését próbálhatták ki a gyerekek szintetikus és növényi festékanyagok felhasználásával. A következő négy alkalom során a résztvevők megtanulhattak fonni, amelyhez a kézi orsók és a rokkák szolgáltak eszközül. A gyerekek ezután öt hetet töltöttek a kötés elsajátításával, közben pedig (március 25.) megvalósult a szabadkai szövőműhely látogatására tervezett tanulmányút. Április 23-án a Szöszmötölő csapata egy napos kiállítás látogatásra utazott a Gyapjúfesztiválra. Az utolsó négy szakkör alkalmával a résztvevők a nemezelés rejtelmeibe nyertek bepillantást, júniusban megvalósult a Bencze Márton kártolómester műhelyébe tervezett tanulmányút, végül pedig a gyerekek a Feketeszéli Tanyán táboroztak három napig.

 

 

 

A SZÓ-TÉR Egyesület jóvoltából a szegedi helyi televíziókban (TiszpART Tv és Telin Tv) három alkalommal voltunk híradással a projektről, ahol a nézők megtekinthették a gyerekek által készített tárgyakat is. A két kisfilm videó megosztó portálra is felkerült, az alábbi linkeken: ITT, ITT.

 

A projekt során törekedtünk arra, hogy minden munkafolyamatot megismerjenek a résztvevők, ami a gyapjúfeldolgozáshoz kapcsolódik. A program során lehetőségük nyílt a résztvevők megtekinteni a birkanyírást, kipróbálhatták a gyapjú mosását, kártolását, festését, megtanultak nemezelni, a gyapjúból fonalat készíteni (fonás), majd a fonalat tovább hasznosítani, azaz elsajátították a kötés alapjait, továbbá a szövés lépéseit is megismerték. Ezenkívül a gyerekek a bútorfestést is kipróbálták, a saját guzsalyukat dekorálhatták. Összességében elmondható, hogy a résztvevők számára lehetőséget nyújtottunk, hogy megismerjenek hét különböző mesterséget a gyapjúfeldolgozás vonatkozásából, és ezek közül begyakoroljanak és elmélyítsenek hármat.

CsatolmányMéret
DTE_NTP_szakkor_felhivas_.pdf541.33 KB
NTP_MKO_15_Szuloi_belegyezo_nyilatkozat.pdf238.37 KB
NTP-MKO-15_plakat_A4.jpg401.42 KB
Szoszmotolo_Tanulmanyut_reszletek.pdf449.29 KB
Beszamolo_Szabadkai_tanulmanyutrol.pdf261.22 KB
Szoszmotolo_Tanulmanyut_reszletek_Cegled.pdf414.49 KB
Szoszmotolo_Tanulmanyut_reszletek_Szekesfehervar.pdf412.71 KB
Szoszmotolo_Tabor_reszletek.pdf692.73 KB
Beszamolo_Szekesfehervar_kiallitaslatogato.pdf358.71 KB